Uncategorized

STROKOVNI PRISTOP K NEGI ZRELE KOŽE V KOZMETIČNEM SALONU

STROKOVNI PRISTOP K NEGI ZRELE KOŽE V KOZMETIČNEM SALONU

 

NEKAJ O STARANJU KOŽE
Staranje je proces poznan vsem. Odraža se kot postopno upadanje fizioloških funkcij organizma, kar se postopoma vidi pri njegovi sposobnosti vzdrževanja ravnovesja, s tem pa povečuje sama občutljivost celotnega telesa na nenadne spremembe.

Na proces staranja, ki vemo kako zapleten je,  vpliva veliko zunanjih in notranjih dejavnikov:
Postopek staranja razdelimo na:
• Notranji ali endogeni (intrinzični) proces staranja, ki je naraven proces. Je gensko pogojen in neizogiben.
• Zunanji ali eksogeni (ekstrinzični) proces staranja je rezultat kroničnega izpostavljanja različnim dejavnikom iz okolja in nanj lahko vplivamo. Med glavne zunanje dejavnike prezgodnjega staranja kože štejemo izpostavljanje UV žarkom (fotostaranje), kajenje in slabo prehrano.

 

NEGA ZRELE KOŽE
Pri negi zrele kože je potreben specialen posamezen pristop, saj je negovanje prilagojeno glede na starost, stanje kože, stopnje izraženosti gub, fotostaranja, pigmentnih sprememb, ohlapnosti kože, itd.
Za rezultate, ki bodo vidni in uspešni je najboljša skupna uporaba ustreznih anti-age kozmetičnih izdelkov ter aparaturnih tehnik, kot so
– igelna oz. brezigelna mezoterapija,
– frakcionirana radiofrekvenca,
– HIFU,
– IPL fotopomlajevanje,
– ultrazvok,
– ionoforeza,
– dermoabrazija, itd.

Kozmetika Lady Stella ima v svoji ponudbi kar nekaj kozmetičnih izdelkov namenjenih negi zrele kože in poleg imajo tudi anti-age lastnosti.
Lahko jih razdelimo na naslednje anti-age linije:
• Pomlajevalna linija na osnovi matičnih celic jabolka link do linije
• Lifting linija za učvrstitev kože Argiline z botoksu podobnim učinkom link do linije
• AHA linija na osnovi AHA&BHA kislin za popolno obnovo kože link do linije
• Nature Line linija na osnovi naravnega arganovega olja in antioksidantov link do linije

 

UČINKOVITO ZAPOREDJE KOZMETIČNE NEGE ZRELE KOŽE
V naslednjih korakih vam bomo prikazali protokol dela z uporabo anti-age izdelkov iz linije na osnovi matičnih celic jabolka. To jemljimo kot primer izvajanja kozmetične nege zrele kože

1. S površinskim čiščenjem se pripravimo na kozmetično nego kože

Vodotopne in maščobno topne substance moramo s površinskim čiščenjem odstraniti  zato se uporabi kakovostne čistilne proizvode, ki so jim dodani različni emulgatorji, ki so prisotni da čistilo stabilizirajo in ustvarijo emulzijo.

Postopek površinskega čiščenja:
• odstranjevanje očesnega make-upa
• odstranjevanje ličil iz ustnic
• čiščenje obraza, vratu in dekolteja
• nanos tonika

Za odstranjevanje očesnega make-upa smo uporabili Lady Stella dvofazni odstranjevalec ličil. Za čiščenje vratu, dekolteja in površinsko čiščenje obraza smo uporabili mleko za čiščenje iz linije Lady Stella z matičnimi celicami jabolka, ki je odličen odstranjevalec make-upa in ostalih nečistoč na koži. Čistilno mleko vsebuje tudi izvleček ananasa, ki vsebuje proteolitične encime, ki delujejo kot biološki oz. encimski piling. Izvleček ananasa in matične celice jabolka čistijo in izvrstno obnavljajo kožo in tako spodbujajo vpitje ekstrakta jabolčnih matičnih celic. Te celice aktivirajo lastne matične celice v vaši koži.

Čistilni izdelek nanesemo z nežnimi gibi rok po poteku mišic obraza, vratu in dekolteja in ga nato postopno narahlo vmasiramo. S tem čistilni izdelek prodre pod odmrle epitelijske celice vrhnjice, da se le te lažje odluščijo, prodre pa tudi v zgornji del pore, kjer že nekoliko zmehča steno folikularnih izvodil pilosebacealnih enot – kožnih odprtin oz. por.
Na koncu zaključimo površinsko čiščenje z nanosom tonika iz linije matičnih celic, ki vsebuje vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri sintezi kolagena v vezivnih tkivih. Tonik odstrani še zadnje ostanke nečistoč in čistilnih izdelkov, tonificira kožo (izboljša tonus, napetost kože) in uravnovesi pH kože.
S površinskim čiščenjem kožo dobro očistimo in s tem pripravimo na diagnozo in nadaljevanje kozmetične nege.

2. Test – diagnoza kože

Postopek diagnoze kože na obrazu, vratu in dekolteju je pomemben del kozmetične nege, ki mora biti pravilno izveden.
Pomemben del kozmetične nege je pravilno izveden postopek diagnoze kože obraza, vratu in dekolteja.  Nadaljnje postopke kozmetične nege načrtujemo in izvajamo na osnovi dobro izvedene diagnoze kože in ciljnim razgovorom s stranko.

3. Piling

Na izbor pilinga vpliva več dejavnikov kot so tip in stanje na koži, želeni učinek in letni čas izvajanja nege. Zavedati se moramo, da vsak piling poškoduje kožo. Pospeši se keratinizacija – obnavljanje kože. Proces keratinizacije traja pri zdravi koži od 28 do 60 dni. Natančnost je vrlina, ki jo moramo uporabljati pri izvajanju vseh vrst pilingov. Vsak postopek je potrebno izvajati v skladu z navodili proizvajalca in poznati moramo celoten mehanizem delovanja.

Poznamo različne vrste pilingov:
• Mehanski (s trdimi delci)
• Kemični (AHA, BHA, PHA)
• Encimski oz. biološki (encimi rastlinskega, živalskega izvora)
• Aparaturni postopki (frimator, mikrodermoabrazija, ultrazvočni čistilec kože, itd.)

V našem primeru smo se odločili za uporabo kemičnega pilinga iz linije Lady Stella AHA complex, čigar učinek je:
• beljenje starostnih peg
• povečanje vlažnosti kože
• pospeševanje obnavljanja celic
• zmanjšanje vidnih peg
• zmanjšanje globine gub
• bolj napeta in gladka koža
• večja elastičnost kože

Prvo nego izvedemo s 5% AHA kislinskim serumom, ki ga nanesemo na celotni obraz, po potrebi tudi na vrat in dekolte. Lady Stella AHA complex serum pustimo delovati 2-3 minute, potem pa ga zradiramo iz kože in tako skupaj z njim odstranimo tudi odmrle celice kože. V kolikor koža ni občutljiva lahko pri naslednji negi uporabimo 10% serum iz linije AHA complex. Opcijsko se lahko pred samo izvedbo seruma s 5% AHA kislino naredi mikrodermoabrazijo, saj bi s tem sam proces luščenja in obnove hitreje sprožili.

4. Uporaba učinkovin in aparatur

Na obraz, vrat in dekolte po pilingu nanesemo pomlajevalno ampulo z matičnimi celicami jabolka. K hitrejši produkciji kolagena pripomorejo klinično čiste, koncentrirane in biotehnološko pridelane matične celice iz Švicarskih jabolk, ki vsebujejo veliko vitamina C, kar najdemo v Lady Stella ampulah. Po nanosu ampule je priporočljiva uporaba aparata za hitrejšo in učinkovitejšo vpitje učinkovin v globlje plasti kože. Igelna ali brezigelna mezoterapija in frakcionirana radiofrekvenca ponuja najboljšo vpitje sestavin v kožo. Primerna je tudi uporaba ultrazvoka ali ionoforeze. Pred samim aparaturnim postopkom pa je potrebno nanesti kontaktni pomlajevalni gel iz linije MesoComplex, ki v svoji sestavi vsebuje kolagen, elastin in ceramide (razen v primeru uporabe igelne mezoterapije oz. dermapena, kjer gel ni potreben).

5. Maska za nego kože

Maske za nego kože se uporabljajo za dodatno intenzivno kozmetično nego kože, kožo lepo napnejo, hranijo in ji dajejo bleščeč, zdrav sijaj.
Glede na učinek ločimo:
• Lepotne maske, ki kožo napnejo
• Hranilne maske, ki kožo hranijo
• Maske z adstringentnim delovanjem, ki ožijo pore
• Vlažilne maske, ki vračajo vlago
• Maske za prekrvavitev, ki osvežujejo
• Maske za različne tipe kože (maska za suho, mastno kožo)

Glede na način nanašanja in odstranjevanja pa jih ločimo na dve vrsti:
• Maske, ki na koži naredijo tanek plastični film, ki ga nato odlepimo s kože (peel off maske)
• Maske, ki se na koži posušijo – očistimo jih z vodo in so v obliki gela, kreme, gline,…

V našem primeru smo uporabili pomlajevalno kremno masko na osnovi matičnih celic jabolka. Kozmetika Lady Stella pa ima pri uporabi kremno-gelnih mask eno veliko posebnost, saj se lahko vse maske vtirajo s pomočjo ultrazvoka v globlje plasti kože. V kolikor je nanos tanek se maska lepo vpije v kožo in je ni potrebno naknadno izpirati z vodo. Ta postopek tako omogoča večjo nahranjenost, boljšo nego kože in večji učinek.
Po uporabi maske nadaljujemo postopek nege z masažo.

6. Masaža

• Namen masaže je izboljšanje splošnega stanja kože.
• Z masažo pospešimo prekrvavitev in delovanje limfe, kar pripomore k hitrejšemu izločanju odpadnih snovi.
• S prekrvavitvijo dobi mišično tkivo kisik, in hranila.
• Ima stimulativni in relaksacijski učinek, izboljšuje tonus kože.
• Poznamo več različnih vrst masaž. Najpogosteje se uporabljata klasična masaža (izvajamo po mišicah), limfna drenaža obraza ter izjemno učinkovita metoda japonskega liftinga, ki ga izvajamo tudi v našem salonu.

Priporočamo Lady Stella masažno kremo iz matičnih celic jabolka za vse tipe kože. Masažna krema Lady Stella vsebuje jabolčne matične celice, karitejevo maslo in arganovo olje, ki imata negovalni učinek. Masiramo obraz, vrat in dekolte. Lahko uporabimo klasično masažo, limfno drenažo ali metodo japonskega liftinga.

7. ZAKLJUČEK NEGE

Zaključek nege zrele kože naredimo z nanašanjem kreme za okrog oči in kreme za obraz na osnovi matičnih celic jabolka.
Po zaključku kozmetične nege zrele kože je pomembno tudi

Svetovanje stranki glede nadaljnje nege obraza, vratu in dekolteja je zelo pomembno po samem zaključku. Priporočamo ji nego, ki jo bo enostavno vzdrževati tudi doma. Za domačo nego priporočamo najprej uporabo seruma, nato kreme za okoli oči in nazadnje še kreme, ki jo nanesemo na obraz, vrat in dekolte. Vsi našteti izdelki so iz linije matičnih celic jabolka.
Zjutraj in zvečer nanesemo kremo za obraz na vrat, obraz in dekolte ter pustimo da se vpije. Pomlajevalna krema za obraz z matičnimi celicami jabolka vsebuje jabolčne matične celice, olje vrtnega ognjiča (celjenje ran, zmanjšuje otekline), olje grozdnih pešk (krepi tkiva celic, kožo obnavlja, ji pomaga ohranjati vlažnost ter tako prepreči prezgodnje staranje kože), ureo (vlažilec), ceramide (skupina lipidov v roženi plasti kože, zaščita bariere kože), karitejevo maslo (negovalni učinek).
Nanesemo še pomlajevalno kremo za okrog oči z matičnimi celicami jabolka, ki vsebuje dodatno še koencim Q10, vitamin E, ki ima antioksidantno delovanje, olje pšeničnih kalčkov in šentjanževo olje. Kremo z nežnimi gibi nanesemo na predel okoli oči.

Koža bo po redni skrbno načrtovani salonski in nadaljni domači negi vedno osvežujočega videza in vidno pomlajena.